Missie – Visie
Onze missie
Ieder kind verlaat CBS Het Kompas als een zelfstandig, onderzoekend en verantwoordelijk persoon met een brede en kritische kijk op de wereld.
Onze visie
Wat is goed onderwijs?
OGO (ontwikkelingsgericht onderwijs) gaat ervan uit dat ‘goed onderwijs’ altijd doelbewust een stapje op een leerling vooruitloopt, maar daarbij zeker ook betekenisvol moet blijven voor hem of haar. Deze visie omvat pedagogisch verantwoorde ideeën over wat leerlingen als kritische en verantwoordelijke deelnemers aan de toekomstige samenleving nodig hebben: relevante kennis en vaardigheden, kritisch denken, een onderzoekende houding en morele vaardigheden. Daarom kiest OGO voor een brede visie op onderwijsopbrengsten. Onderwijs moet leerlingen helpen nu en in de toekomst goed deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Leerlingen moeten op school de kwaliteiten ontwikkelen die daarvoor nodig zijn: ze moeten kunnen communiceren, kritisch denken en op de wetenschap gebaseerde inzichten op doen (21ste eeuwse vaardigheden).
Ontwikkelingsgericht onderwijs gaat dus niet alleen om cognitieve kennis en vaardigheden, maar ook over de vorming van onderzoeksvaardigheden, sociale, morele en creatieve vaardigheden. Ontwikkelingsgericht Onderwijs richt zich op een brede vorming van leerlingen die kritisch naar zichzelf kunnen kijken en die zich verantwoordelijk voelen voor hun handelen en de gevolgen daarvan voor de samenleving. Dit gebeurt in een uitdagende leeromgeving waarbij de echte wereld deels naar binnen wordt gehaald en met behulp van spel of onderzoeksvragen vorm wordt gegeven aan het onderwijs. In OGO leren niet alleen de kinderen, ook leerkrachten en begeleiders moeten zich blijven ontwikkelen. Ofwel: samen de veranderende inzichten evalueren en verwerken om de voorwaarden voor goed onderwijs te realiseren. Alleen dan kan onderwijs werkelijk zinvol zijn voor zowel leerlingen als leraren, en (dus) betekenisvol onderwijs zijn.
De cirkel van de basisontwikkeling (OGO)
Alles start bij de binnenste cirkel; de basiskenmerken. Vervolgens ontwikkelen we de basisvaardigheden (gele cirkel) in samenhang met de specifieke vaardigheden (blauw/paars/groen). Op de locatie West Onderbouw en locatie Oost vormen OGO en de leerlijnen (SLO doelen) voor alle vakken, de basis van ons onderwijs. We werken met thema’s waarbij in de lagere groepen (groep 1 t/m 4) vrijwel alle vakken verbonden zijn met het thema. In de hogere groepen worden er aanvullende methodes ingezet voor spelling, rekenen, Engels en begrijpend lezen.
Op locatie West Bovenbouw hebben we na een uitgebreid onderzoek vorig schooljaar gekozen voor een ondersteunende methodiek, IPC. Hierdoor zullen we nog beter in staat zijn de eerder beschreven visie handen en voeten te geven. Uitgebreide informatie kunt u via deze link vinden. De komende twee jaar zullen we geschoold worden in het werken met deze methodiek.